Muziek van Letland

Muziekfeesten

 

terug naar overzicht →→→

 

 

Letland heeft een grote traditie van muziekfeesten. Gezang uit tienduizenden kelen, traditionele muziekinstrumenten naast moderne instrumenten. Oude daina’s en moderne composities, waarbij de grote klassieke componisten vaak hun steentje bijdragen.

Het belangrijkste feest is Song & Dance Celebration. Dit viert men elke vijf jaar. De volgende keer is in 2018. Zie voor meer info over Song & Dance Celebration en andere muziekfeesten →→ en →→

Als u op YouTube zoekt op Latvia en festival, komt u talloze registraties tegen van schitterende muziek- en dansuitvoeringen.

 

Een leuk voorbeeld van hoe het eraan  toegaat op de festivals voor de jeugd, vindt u bij de rapper Ozols die een bekend Lets lied Dāvāja Māriņa brengt samen met een klassiek jeugdorkest en tienduizenden pubers die meezingen. Het lied gaat over een meisje dat zich ‘beklaagt’ bij haar moeder, dat zij haar alles geleerd heeft, behalve hoe je geluk moet vinden. De rapper draagt het lied op aan alle pubermoeders. Zie →→

 

Zoals gezegd, zie je op deze festivals veel traditionele instrumenten zoals de kokle oftewel een sitar in allerlei variaties in de diverse regio’s van Letland. Als je kokle googlet op afbeeldingen, kom je de fraaiste exemplaren tegen. En ook op YouTube vind je allerlei mooie uitvoeringen met de kokle. Een bekende kokle-speler is Valdis Muktupāvels die een expert is in de volksinstrumenten.

Voorbeelden op YouTube →→→

 

CheckStat